Stichting Geboortebeweging creëerde van 25 november 2016 – 10 december 2016 een platform voor het verhaal van vrouwen met negatieve of traumatische ervaringen in de geboortezorg, onder de noemer ‪#genoeggezwegenDe actie vond plaats via facebook

#genoeggezwegen bracht aan het licht dat we in Nederland nog een flinke weg te gaan hebben naar goede geboortezorg waarin mensen- en patiëntenrechten voor alle zwangere vrouwen, elk dag gewaarborgd zijn.

Daarom stelden wij een zwartboek samen over de actie #genoeggezwegen

Te veel vrouwen kijken negatief terug op hun bevalling, of hebben een traumatische ervaring gehad. Ook in Nederland is er (nog) sprake van (zachte) dwang, intimidatie of zelfs verbaal of fysiek geweld in de geboortezorg. Dit wordt ook wel met de term ‘obstetric violence’ aangeduid. Het is een internationaal erkend probleem, en ook in Nederland vindt het plaats. Meer informatie over obstetric violence’ vind je hier.

Er is een taboe om te spreken over dergelijke ervaringen. Niet alleen omdat het om een intieme gebeurtenis gaat, maar ook omdat de relatie met een zorgverlener een afhankelijke relatie is. En omdat vrouwen in onze cultuur (direct of tussen de regels door) te horen krijgen dat toch het allerbelangrijkste is dat de baby gezond geboren wordt.

Wij geloven dat het taboe doorbreken de eerste stap is in verandering. Daarom #genoeggezwegen; om zonder schroom en schaamte ervaringen te delen.

De ervaringen van vrouwen zullen we dmv ‘tekst in beeld’ elke dag op onze openbare pagina delen. Dit zijn 3 voorbeelden:

 

 

fullsizeoutput_1b7c fullsizeoutput_1b7d 15179017_1150412494996660_1436960514943724346_n

Wil je bijdragen om het taboe op het vertellen van deze verhalen te verbreken? Volg ons op facebook en deel onze posts op facebook, twitter, instagram en andere social media.

OPROEP

Ben jij ook in een zorgsituatie geweest, waarin je niet meer durfde te spreken, er niet naar je geluisterd werd of waar je negatief op terugkijkt? Dan ben je van harte uitgenodigd om mee te doen. Ook partners wordt gevraagd hun ervaring te delen. Onderaan dit bericht vind je een uitgebreide instructie hoe de foto aan te leveren.

Als je ook bereid bent om je verhaal, al dan niet anoniem, te vertellen aan de (schrijvende) pers, horen wij het graag.

Stichting Geboortebeweging maakt onderdeel uit van een internationale beweging die zich inzet voor mensenrechten tijdens zwangerschap en bevalling: Human Rights in Childbirth. De actie #genoeggezwegen wordt wereldwijd gehouden, onder verschillende noemers. De bekendste is #breakthesilence.

Hier een overzicht:

De actie loopt van 25 november: de internationale dag voor het beëindigen van geweld tegen vrouwen tot en met 10 december: dag van de mensenrechten

Je kunt ons bereiken via: genoeggezwegen@geboortebeweging.nl of via telnr 06-10 46 23 90 (b.g.g. 06-22 85 97 47).

INSTRUCTIES voor tekst/foto:

Schrijf op 1 wit blad, A4, met een dikke stift een leesbare tekst.Vermeld de hashtag eronder: #genoeggezwegen.

Maak een foto van de tekst terwijl je die zelf vasthoudt. Je kunt zelf kiezen of je met of zonder je hoofd in beeld wilt staan. Als je met je hoofd in beeld staat: neem de foto vanaf je middel.

Als je liever alleen een foto van je papier wilt maken is dat ook goed.

Tip voor de leesbaarheid: maak de foto buiten / bij goed (dag)licht. Het belangrijkste is dat jouw verhaal goed leesbaar is op één foto.

Stuur de foto naar ons per mail: genoeggezwegen@geboortebeweging.nl. Dan posten wij hem op de openbare facebookpagina.

We zullen intensief modereren op eventueel commentaar; ongepaste opmerkingen worden zonder bericht zo snel mogelijk weggehaald.